Cum calculăm numărul de rulouri necesare: 13 sfaturi practice

Cum calculăm numărul de rulouri necesare:
13 sfaturi practice
Nici un calculator on-line nu va calcula exact cît tapet este necesar pentru a decora o cameră, atîta timp cît apar întrebări de genul “ cît ar trebui să las rezervă la ferestre și uși “,cît tapet se va folosi pentru nișe”, “oare să înclei tapet și după mobilă? ” , ”trebuie de măsurat cu rezervă înălțimea peretelui pe care va fi încleiat tapetul? ”
Avem oare nevoie de un calculator on-line?
Da, însă doar pentru a ne orienta. Ideal ar fi să calculăm individual de cîte rulouri avem nevoie, și doar dupa aceasta să verificăm calculele cu ajutorul calculatorului on-line. Există calculatoare care, pentru a face un calcul necesită doar trei parametri - lungimea, lățimea și înălțimea camerei. Altele sunt un pic mai sofisticate și țin cont de raportul și dimensiunea tapetului. Dacă în cele din urmă decide-ți să utilizați un calculator, pentru calcule mai exacte folosiți unul mai sofisticat, în care să indicați și dimensiunea ruloului, însă ține-ți cont că nici un calculator on-line nu va lua în considerație diferențele de nișă, dar și alte porțiuni nestandarte ale camerei și nu v-a calcula cu exactitate de cîte rulouri aveți nevoie.
De la ce începe calculul?
De la perimetrul. Perimetrul se calculează după o formulă simplă – se adună lungimea unui perete la lungimea peretelui adiacent și se înmulțește suma la doi.
De exemplu: în cazul în care un perete este de 4 metri, altul de 3 metri, atunci perimetrul este egal cu 14 metri.
Ce ajustări pentru nișe sunt necesare ?
Sigur că acestea trebuie luate în calcul. În acest caz perimetrul se calculează diferit- din motiv că lungimea peretelui opus va fi diferita (din cauza existenței nișelor și a traverselor). Deci, lungimea fiecarui perete se va măsura în mod individual (mai corect ar fi dacă se va măsura peretele jos, lînga plinta, pe podea) . După, toate cifrele se adună- așa aflăm perimetrul.
Se iau în considerație ferestrele și ușile?
Mai bine nu. Desigur aceste elemente nu se încadrează în suprafața de încleiere, iar dacă doriți să economisiți , puteți măsura / calcula lătimea “deschiderilor ”ușilor și a ferestrelor din perimetrul total al camerei, doar că specialiștii nu recomandă să o faceți – zona de” deschidere” a ușilor și ferestrelor, de obicei, sunt lăsate ca rezervă.
Să înclei oare tapet și după mobilă?
Nu, doar daca nu aveti de gind sa re-aranjati mobila pe parcurs. Insa , inainte de a calcula cantitatea totala de rulouri, ginditiva cum va fi aranjata mobila. In cazul cind un perete intreg va fi acoperit de dulap / sau de rafturi inchise, atunci lungimea peretelui respectiv nu il includeti in perimetrul camerei, si nu incleiati tapeta pe el.
Dupa un dulap mic de asemenea se poate de nu incleiat tapeta, insa nu este recomandat de calculat zona pe care nu se va incleia tapeta din suprafata totala a peretelui, aceasta zona va merge ca rezerva. Este de dorit totusi ca tapeta incleiata “sa intre” dupa dulap cu 10-15 cm.
De ce sa iau în considerație raportul?
Acest moment este important pentru tapeta cu ornament. Raportul este pasul, cu care la tapet se repeta desenul .
Dimensiunea acestuia este indicata pe ambalajul ruloului. Aceasta dimensiune trebuie adaugata la inaltimea fiecarei coli de tapet, in caz contrar, nu va fi posibil sa se taie tapetul in asa fel incit sa fie compatibil desenul intre cele doua coale de tapet.
Cum sa calculez tapetul cu compensarea/ajustarea/pierdere de desen?
Inainte de a calcula consumul de tapeta, obligatoriu trebuie de citit informatia de pe eticheta. In fotografie: iconita , care simbolizeaza ajustarea / pierderea de desen in momentul inceierii tapetului. Vedeti marcajul, uneori se intimpla , ca pentru a se potrivi desenul , fiecare pinza trebuie inceiata, deplasind-o in sus cu citiva centimetri, de obicei o jumatate de raport. Si in acest caz se adauga cu atentie valoarea de compensare la inaltimea totala a fiecarei coale de tapet.
Cum determinăm înălțimea coalei?
In primul rind trebuie sa stii inaltimea camerei. La inaltimea camerei se adauga raportul, precum si, daca este necesar pasul de deplasare. Plus la asta, rezerva pentru a taia colia 8-10 cm.
De exemplu: daca inaltimea camerei este – 2.75 , iar raportul- 60 cm, atunci de ajustare nu avem nevoie. La taierea tapetului luam 10 cm rezerva. Daca adunam acesti indici, primim inaltimea coalei de 3.45 cm.
Cum să determinăm cantitatea potrivită de coale de tapet?
Mai intii de toate trebuie sa stii latimea ruloului, care este indicată pe ambalaj. Latimea standard – 53 cm, insa in cazul tapetului care poate fi vopsit latimea poate fi mai mare. Perimetrul camerei este impartit la latimea rulonului, rezultatul obtinut il rotunjim, si in asa mod vom sti numarul de coale necesare pentru a le inceia in camera.
De exemplu: avem un perimetru de 14 metri, il impartim la 53 cm. Rotunjim rezultatul obtinut si obtinem 27 de coale.
Cite coale avem intr-un rulou?
Trebuie sa cunosti lungimea ruloului, care este indicata intotdeauna pe ambalaj. Lungimea standard – 10 m 05 cm , cu toate ca exista si alte optiuni. Lungimea ruloului este impartita la latimea coalei iar indicatorul este rotunjit in jos.
De exemplu : Lungimea ruloului este de 10 m, inaltimea coalei am primit-o in valoare de 3 m 45 cm, deci intr-un singur rulou se afla doar doua coale de tapeta, restul, din pacate, resturi.
Cite role de tapet sunt necesare pentru a decora o camera?
Calcule finale. Cantitatea de coale de tapet necesare pentru decorarea unei camere, impartim la cantitatea coalelor dintr-un rulou. Rezulatul obtinut il rotunjim in sus, si mai adaugam inca un rulon sa fie in rezerva.
Exemplu: Intr-o camera avem nevoie de 27 de coale de tapeta, in rola avem 2 coale. Dupa rotunjire obtinem 14 ruloane si mai adaugam inca unul, deci rezultatul final este de 15 ruloane.
De ce să lăsam un rulou de rezervă?
In cazul survenirii unui defect, in procesul incleierii mereu exista riscul sa se “strice” una, doua coale de tapeta. De aceea fara un rulon in rezerva nu este cazul sa va apucati de decorare, - chiar si atunci cind nu ati economisit cind ati calculat zona ferestrelor , usilor cit si a rafturilor. Chiar si pentru renovare, acest rulon rezerva va va trebui in viitor, mai ales daca camera este un living iar in casa dvs sunt prezente animale de companie sau copii mici.
Tapet pentru bucatarie
Nu trebuie sa apara o teama in ideea de a decora bucataria cu tapet, cel putin, de acest lucru nu ar trebui sa se teama sau eschiveze toti. Numeroasele modele modern de tapete si fototapete disponibile fiecarui dintre noi ne ofera un design excelent, iar tapetele lavabile (care pot fi spalate) pot decora chiar si cele mai mici bucatarii.
Tapetul - este cel mai traditional, la un pret accesibil, un material foarte bun pentru decorarea peretilor din bucatarie si veti obtine o camera personalizata, amenajata in functie de gustul si preferintele dumneavoastra.Exista modele de tapet rezistente, superlative, potrivite pentru bucatarii si care vor crea o ambienta unică.
Astazi, nu toti pregatesc in mod constant mincare in bucatarie. Pentru a asigura curatenia , majoritatea folosesc un briu din sticla sau din faianta, de-a lungul zonei de gatit, in plus, daca bucataria este spatioasa, atunci se pot combina diferite tipuri de tapet, si nu numaidecit lavabile.
Alt lucru daca bucataria este mica, si plus la asta va mai place sa si gatiti. In acest caz tapetele trebuie sa fie lavabile, ca sa le puteti sterge rapid atunci atunci cind este necesar. In plus, tapetele lavabile pe baza de non-tesatura, cu vinil, foarte usor tolereaza solutiile de curatare cit si diferentele de temperatura- acestea nu se incrunta, nu se “decojesc” si nu se rup, deci alegerea tapetei in bucatarie necesita cunostinte mai aprofundate cit si o atentie sporita.
Care tapet este mai bun – pe baza de hirtie sau vinil?
Desigur ca tapetul pe baza de hirtie sunt cele mai populare. Pentru producator, fabricarea tapetului pe baza de hirtie este cea mai rentabila, deoarece pe aceasta poate fi aplicat practic orice acoperire , cum ar fi, un alt strat de hirtie, textil, pluta sau vinil. In consecinta, acesta este cel mai popular. Proprietatile de baza ale tapetelor pe baza de hirtie , care includ rezistenta la apa, durabilitatea sunt formate din caracteristicile materialelor utilizate, care pot fi doua sau mai multe. Reiesind din asta, daca e sa comparam tapetele de vinil pe baza de hirtie si cele pe baza de hirtie dublu- strat , obtinem proprietati absolut diferite, si prin urmare, si domenii de aplicare total diferite. Asa deci, tapetele pe baza de vinil sunt potrivite mai mult pentru living –pot fi mai usor de curatat in cazul ca s-au murdarit , spre deosebire de cele pe baza de hirtie, care sunt iremediabil stricate.
Avantajele tapetului pe baza de hirtie.
Principalul avantaj al acestora este pretul mai redus. De asemenea, hirtia are calitati ce permite peretilor “sa respire” insa numai cu o acoperire adecvata, cum ar fi al doilea strat de hirtie.
Dezavantajele tapetelor pe baza de hirtie.
Cel mai important dezavantaj ar fi faptul ca sfera de aplicare al acestuia este totusi limitata. Acest tip de tapet nu poate fi folosit in baie si bucatarie. Din cauza diferentelor de temperatură si umiditate ridicata tapetul se va deforma, si se va “ridica” pe pereti. In plus, pentru a incleia tapeta pe baza de hirtie in incapere nu este deloc usor, deoarece este necesar de aplicat adezivul doar pe marginea tapetului, in caz contrar apar bule.
Tapet pe baza de flizelin
Daca e sa alegeti tapete pe baza de flizelin , mai intii de toate ar trebui sa intelegeti/ sa cunoasteti ce este acesta flizelin. Acest material este format din fibre celulozice si textile. Dupa compozitie, acesta se aseamana bine cu hirtia, la atingere si aspect cu tesatura. In ciuda similitudinii, flizelinul este mult mai rezistent la tractiune, este rezistent la foc, apa si este si permeabil la aer.
Avantajele tapetelor pe baza de flizelin.
Principalul avantaj al acestuia consta in faptul ca este usor de aplicat, poate fi aplicat usor pe perete, acesta din urma fiind uscat, deoarece adezivul este aplicat direct pe perete, si doar dupa aceea se aplica si tapeta. Dupa cum se cunoaste flizelinul isi pastreaza excelent forma , deci, in mod normal tapeta pe baza de flizelin nu se deformeaza in momentul aplicarii. Anume acest tip de tapet sunt folosite in cladirile noi, peretii carora cu timpul se pot deforma/ micsora. De asemenea, acest tip de tapeta pot ascunde imperfectiunile si unele fisuri prezente pe perete. De asemenea, acest tip de tapet este rezistent la schimbarile de temperature si umiditate, se curată usor , iar cel mai important este faptul ca baza de flizelin nu este daunatoare, si la fel ca si hirtia este capabila sa respire.
Dezavantajele tapetului pe baza de flizelin.
Singurul dezavantaj al acestora este un pret mai ridicat, si faptul ca uneori pot aparea neregularitati in baza culorilor.
Comparînd tipurile de bază a tapetelor se poate ușor de observat o serie de caracteristici și avantaje a fiecărei.Baza de flizelin nu este dăunătoare și la fel ca cea din hîrtie este capabilă sa "respire".Și așa cum am reușit deja să înțelegem,datorită bazei tapetelor determinăm tehnologia de lipire: adezivul se aplica sau numai pe perete sau numai pe tapet.Așa deci,dacă alegi singur să lipești tapetele atunci recomandăm să te oprești la cele pe bază de flizelin,dar în caz că aveți un meșter atunci cu ușurință alegeți tapetele pe bază hîrtie.
Avem trei tipuri de tapeta pe baza de vinil. Care este diferenta?
Tapetele pe baza de vinil- este un gen de acoperire econom, si asta nu inseamna ca ar fi daunatoare sanatatii, si in general mediului. Tapeta de vinil reprezinta un strat de PVC acoperit pe hirtie, flizelin sau oricare alta baza. Ele sunt mai durabile decit hirtia (durata medie de viata este de 7 ani), prin care nu trec razele soarelui, pot fi folosite in incaperile cu o umiditate ridicata- bucatarii, bai. Dezavantajele tapetelor de vinil- mai rau pot tolera diferentele de temperatură, si nu prea “respira”.
Tipuri de tapet vinil:
· Vinil solid – Cel mai simplu tip de tapet din vinil, durabil si nu este “ pretentios” la ingrijire.
· Vinil spumat – Grofate, care sunt supuse unui tratament termic , si dupa dorinta se aplica o embosare. Acest tip de tapet sunt potrivite pentru peretii cu suprafete nu prea ideale.Din toate tipurile de tapeta, anume acesta su capacitatea de a permite peretilor sa respire „mai bine”.
· Tapete de vinil care pot fi vopsite. Tapete albe, cu un relief calitativ pe baza de flizelin, care pot fi revopsite de citeva ori.
Cum pot fi aplicate tapetele pe baza de vinil?
Ca tapetul sa sa nu se “umfle”/ “ridice” de la perete, suprafata acestuia trebuie sa fie obligator dreapta. De aceea inainte de aplicare a tapetelor peretele trebuie sa fie slefuit si gruntuit.
1. Alegeti coret adezivul, sub nici o forma nu economisiti atunci cind il alegeti. Exista adeziv special pentru tapete vinil pe baza de flizelin, acesta este potrivit pentru toate tipurile de tapeta pe baza de vinil.Un astfel de adeziv este mai scump decit cel pe baza de celuloza, insa garantat “tine” mai bine orice fel de tapeta.
2. Aplicati adeziv pe coala. Tapetele pe baza de vinil necesita aplicarea adezivului direct pe coala. Adeziv aplicati nu tare mult, vinilul nu are capacitatea de absorbtie, in asa fel tapeta se poate deforma. Dupa aplicare, lasati adezivul sa se usuce citeva minute, apoi usor, fara a intinde coala, o lipiti pe perete.
3. Lipiti, aliniati si ajustati tapetul. Tapetul de vinil solid sic el cu spuma presati pe perete cu ajutorul unei role de cauciuc, aceasta metoda va oferi o suprafata neteda, fara bule.
4. Eliminarea defectelor. Cit timp adezivul nu s-a uscat, coala de tapet care nu s-a incleiat corect pe perete, se poate de rupt de pe perete si incleiata din nou.
Aplicarea pe perete a tapetelor de diferite tipuri.
De felul cum veti aplica tapeta pe pereti, va depinde aspectul camerei. Chiar si cele mai scumpe si frumoase tapete pot strica interiorul camerei, in cazul cind sunt aplicate incorect sau rau. Pentru a nu pierde timpul in zadar si a evita stricarea tapetelor, tine-ti cont de sfaturile noastre.
Reguli generale pentru toate tipurile de tapet.
Indepartarea tapetelor vechi. Cel mai bine e sa o faceti cu ajutorul unui spatel ingust, dupa ce ati umezit un pic tapetele.Pentru o aplicare mai ferma a noilor tapete, inainte de aceasta, dati peretii cu o solutie speciala pentru eliminarea tapetelor vechi (este absolut necesar sa se lucreze in manusi).
Verificarea peretilor. Acestia trebuie sa fie curati, uscati si fara fisuri. Si, cel mai important, sa se absorba cit mai bine umezeala, dupa ce s-a aplicat solutia de indepartare a tapetelor vechi. Pentru a se verifica aceasta, stropiti pe suprafata lor cu apa. Picaturile cad? Atunci absorbtia este redusa si este necesar de a se aplica hirtie “sub tapet”. Picaturile de apa au ramas pe suprafata peretilor si s-au format pete intunecate? Atunci absorbtia este prea mare, si in cazul dat se aplica pe pereti un strat de clei sau aplicati un strat de grunt.
Prepararea adezivului. Tipul de adeziv, desigur depinde de tipul tapetei. Etichetele de pe rulouri va v-or spune ce tip de clei ar trebui sa procurati. Pentru aplicarea tapetelor grele (pe baza de vinil sau flizelin) se foloseste un adeziv special, in timp ce tapetele pe baza de hirtie se pot aplica cu orice fel de adeziv.
Pentru pregatirea corespunzatoare a adezivului, este necesar de a amesteca in continuu apa in recipient, si continutul pachetului de adeziv. Se amesteca masa data, pina la dizolvarea complete a adezivului.
Pregatirea tapetului. Se taie tapetul in bucati/ coale cu o rezerva de 5-7 cm.
Tapeta pe baza de hirtie. Aplicati adeziv pe partea inferioara a acestuia, in directii orizontale si vertical, pentru o mai buna distribuire a adezivului, impreunati marginile- de sus si de jos si lasati 10 minute. Apoi, mai aplicati o data adeziv, mai ales pe marginile tapetului ar trebui sa fie unse cu atentie, in caz contrar acestea se vor descleia, sau va fi vizibila “o linie” pe perete.
Tapetele pe baza de vinil. Aplicati mai intii de toate grunt pe perete. Alegeti gruntul destinat pentru pregatirea p[eretilor pentru aplicarea tapetelor. Gruntul va ajuta tapetului pe baza de vinil sa fie aplicat mai calitativ si mai bine. Aplicati adeziv, lasati citeva minute buna ca acesta din urma sa se imbibe , si abia dupa se aplica tapeta pe perete. Sunt cazuri cind adezivul este aplicat atit pe perete cit si pe tapeta, insa de regula , adezivul se aplica in tocmai cum este indicat pe instructiunea de pe rulou.
Tapetele pe baza de vinil intotdeauna se aplica “cap la cap”, si nu “una peste alta”
Tapetele pe baza de flizelin. Daca ati procurat asemenea tapete, atunci modul cum se aplica pe perete este foarte important deoarece adezivul se aplica doar pe perete. Nu econimisiti, aplicati cit mai mult clei pe perete. Aceste tapete se aplica “cap la cap” , de aceea puteti incepe a le aplica pe perete din orice unghi / loc. Daca rola nu s-a aplicat corect, nu s-a asezat cum trebuie pe perete, atunci aceasta poate fi indepartata cu grija de pe perete si aplicata din nou.
Absolut toate tipurile de tapete au multe caracteristici de baza: latimea rolei, rezistenta la umiditate, rezistenta la lumina soarelui, conditiile de lipire si eliminarea tapetului vechi. Toate aceste caracteristici pot fi gasite pe rulou sub forma de simboluri.